Ontdek de Psalmen

U hebt het aangedurfd om het jaarthema te kiezen: Hart op de tong; daar moet je lef voor hebben! Tenminste, als ik het goed begrijp en zeker ook in de verwijzing naar de Psalmen die vol staan met hele gewone en soms ook heel indrukwekkende gebeurtenissen in het leven van de psalmdichters“, zegt drs. Willem van der Horst uit Zwolle. Tijdens de Startzondag op 8 september werd door hem het gemeentethema ‘Hart op de tong – ontdek de Psalmen’ geïntroduceerd in de vroege dienst van Dalfsen-Oost. “Alle menselijke emoties komen langs en de psalmist legt dat maar open en eerlijk met zijn hart op de tong op tafel. Als jij je daar als gemeente aan spiegelt, is dit op z’n minst een uitnodiging om openhartig te gaan zijn, zoals de psalmist. Nou, hoe openhartig is een christelijke gemeente hier in Dalfsen? Dus: lef! Gezonde, christelijke lef, prachtig!” Daarna sprak hij over ‘Hart op de tong’ n.a.v. Psalm 93. Zijn preek is hier terug te luisteren – 8 september, 8.53 uur.

Tijdens de late morgendienst in Dalfsen-West heeft ds. van der Jagt het gemeentethema uitgelegd: God loven met hart en mond. En preekte hij over de eerste Psalm, die eigenlijk met de deur in huis valt. “Neem nou het eerste woord van die psalm: “Gelukkig”; een felicitatie voor als je in God gelooft, voor iedereen die in God gelooft”, zegt hij. “Dit is niet toevallig nummer 1 van de 150 psalmen, maar (met psalm 2) de inleiding van het psalmboek, de sleutel om het gebouw van 150 psalmen binnen te komen en te ontdekken welke schatten daarin opgesloten liggen. Ze wijzen je de weg van het geluk, die psalmen. Geluk? Ook het ongeluk… het is maar net welke vergelijking er bij je past: Ben je als een bloeiende boom of het kaft dat in de wind wegwaait? Ga je de brede weg of de smalle weg? Aan jou de keus…” Luister verder – 8 september – 10.40 uur.
Na de late dienst werd een kleine lunch gehouden; enkele foto’s zijn t.z.t. te zien achter de inlog op deze site onder Fotogalerij.

Op zondag 15 september wordt het gemeentethema geïntroduceerd tijdens de Startzondag van de NGK – De Hoeksteen, 10.00 uur. En op 6 oktober wordt de eerste themadienst gehouden, onderwerp: Lofpsalmen.