Onze Verlosser leeft

Onze Verlosser leeft

Artikel 5 –neergedaald in de hel, op de derde dag opgestaan uit de doden
of anders geformuleerd: “In zijn dood en opstanding”

Mij is gevraagd om aan te geven wat ik belijd met Artikel 5. Eerlijk gezegd moest ik eerst goed nadenken wat artikel 5 nu was. Natuurlijk ken ik de 12 artikelen en noem ik ook artikel 5 in het rijtje zo op, maar als ik niet oppas wordt het zo vanzelfsprekend. En dat is nu, hoe langer ik er over nadenk, precies niet wat er moet gebeuren. De 12 artikelen zijn prachtig, en artikel 5 heeft een bijzonder plek in het midden. Ook al is het zo’n zinnetje waar je snel overheen leest.

Het grootste wonder van ons Christelijke geloof is volgens mij dat wij, zonder dat we het ook maar in de verste verte verdienen, door het sterven van de Zoon van God (Jezus) in genade ontvangen worden. Dat we bij God mogen horen. Dat is volgens mij ook de kern waar de 12 artikelen over gaan. Als je dat op je in laat werken: onvoorstelbaar eigenlijk. We verdienen het absoluut niet en toch mogen we horen bij het verbond van God. En met Artikel 5 zetten we dit grote wonder nog eens scherper neer!

Wij, en ik dus net zo goed als ieder ander mens, verdienen het niet om bij God te horen. Nee, wij verdienen het tegenovergestelde. Doordat we er zo’n zooitje van maken verdienen we in feite om naar de volledige eenzaamheid en wanhoop gestuurd te worden, voor eeuwig. Dat is voor mij de betekenis van de hel, het tegenovergestelde van alles wat goed is. De hel is het verste weg van God. Verder dan de hel kan je niet van God vandaan, van het goede verwijderd zijn. In de hel is niets goeds te vinden, alleen maar duisternis, eenzaamheid, pijn en verdriet.

De hemel is de plaats waar God, mijn Vader zijn troon heeft. Daar is alles goed. En zonder dat ik het verdien, mag ik door het sterven van Gods Zoon Jezus ook vertrouwen dat ik bij God mag horen. Dat ik ook naar de hemel mag. En ik geloof ook dat in de hemel al een aantal dierbaren van mij op mij zitten te wachten. Dat ze daar zitten te (voor)genieten van Gods grote feest, dat daar de voorbereidingen worden getroffen voor een onvoorstelbare mooie tijd die gaat komen. En God wil mij er ook bij hebben, zelfs zo graag dat Hij zijn eigen Zoon heeft laten sterven daarvoor. Sterker nog: Hij heeft zijn eigen Zoon zelfs naar die hel gestuurd. Naar de aller verste plaats van God vandaan, daar waar alles slecht en zwart is. En dat voor ons, terwijl we dat helemaal niet verdienen. Onvoorstelbaar! En wat het mooie is, die Zoon had maar 3 dagen nodig om de hel te overwinnen. Zo sterk, zo onvoorstelbaar groot! Dat was ons nooit en te nimmer gelukt. En Jezus, de Zoon van God heeft de hel in drie dagen verslagen. Jezus, heeft niet alleen ons kruis gedragen, is niet alleen bespot en door ons vermoord, Nee: zelfs zijn Eigen Vader heeft Hem naar de hel gestuurd. Voor ons, terwijl wij het niet verdienen. En Jezus heeft de dood overwonnen, en meer dan dat, zelfs de hel! Wat een groot wonder en wat een mooi artikel is artikel 5.

Arjan en Marlies ten Have