De Buurtkamer, Burendag 2019

De Buurtkamer van onze twee kerken heeft op 28 september meegedaan met de landelijke Burendag. Doelstelling in het kader van de landelijke Burendag: de buren van de kerk uitnodigen om onder het genot van een hapje en een drankje elkaar te ontmoeten bij of in het Kruispunt. Voor ons als kerken gaat het eigenlijk een stapje verder: we willen ook op deze manier het Bijbelse begrip -gastvrijheid- verder in praktijk brengen. Juist de diakenen worden hiertoe opgeroepen in het nieuwe bevestigingsformulier: gastvrijheid wordt als eerste woord genoemd bij de kernbegrippen: gastvrijheid, offervaardigheid en barmhartigheid. Gastvrijheid heeft alles te maken met onze gemeentevisie: hart voor God, hart voor elkaar en…hart voor de omgeving. Ook op deze manier de liefde van Jezus Christus concreet maken.

Alle huizen in de buurt van de kerk hebben d.m.v. een flyer een uitnodiging gekregen voor de Burendag. In de flyer stond verder informatie over de sociale activiteiten die in of vanuit het Kruispunt georganiseerd worden (Koffie en Taal, Deelpakket, Vakantie Adoptie Project, Buurtkamer, Fietserieje). Door een fout emailadres in de flyer hebben we op het laatste moment nog een nieuwe flyer gemaakt met als titiel: “oei, een foutje”. De adressen zijn dus twee keer op de Burendag attent gemaakt. Gemeenteleden in deze wijk kregen een brief met de oproep om samen met buren of bekenden uit de buurt te komen. Later ontvingen ze nog een mailtje of brief als herinnering. Door het regenachtige weer hebben we deze eerste BURENDAG binnen gehouden. Het was spannend. Hoeveel mensen zouden er komen? Meer dan veertig bezoekers zijn die middag toch gekomen! Onder hen 11 vluchtelingen uit Syrië, Somalië en Eritrea.

Wat zorgde er vooral voor dat er Nederlandse buren kwamen? De uitnodiging van kerkleden en de bereidheid om mee te gaan toen een niet-kerkelijke buurvrouw daarom vroeg. Een oude dame passeerde rond 5 uur de ingang van de kerk waar de hamburgers gebakken werden. Toen één van het team haar aansprak, zei ze: “maar ik ben niet van de kerk”. Toen haar verteld werd dat ze evengoed welkom was, kwam ze terug nadat ze haar boodschappen thuis gebracht had. De bezoekers hebben de sfeer, het hapje en drankje met koffie toe erg gewaardeerd. “Anders had ik nu thuis alleen met een bordje op schoot gezeten ” aldus één van de bezoekers. Een ander: “Goed verzorgd, lekker en gezellig”. De meeste bezoekers vertrokken pas “na sluitingstijd” (19.00 uur). We zijn de Here dankbaar dat we deze BURENDAG konden organiseren, we hebben gebeden om belangstelling en we zijn blij met degenen die gekomen zijn.

Volgend jaar hopen we dit zeker weer te gaan doen. Opnieuw op de vierde zaterdag van september, dat wordt dan dus de 27e. Laten teamleden van de Buurtkamer en wijkgenoten die datum alvast even vastleggen….